Stor köpguide: Välj bästa drönaren för dig
8 saker du måste veta innan köpet
Vissa köper en alldeles för dyr modell. Andra köper en alldeles för billig modell. Köp istället den quadcopter som passar dig bäst! Vi gör det enklare att välja den bästa drönaren för dig.
Snabb, stor, liten, stabil eller långsam? 4K Kamera eller inte? GPS?
Första steget när du ska köpa drönare eller en quadcopter är att fundera på vad just du behöver för att bli nöjd. Det hoppas vi på att du får hjälp med i vår köpguide:
8 saker du bör tänka på som hjälper dig att välja rätt drönare:
1. Vilken flygstil passar dig?
Ska den vara snabb, stabil eller instabil? Olika modeller är helt olika att flyga. Eftersom design och datorsystem är olika så uppträder de olika i luften.
En modell kan vara designad för att vara:
- Snabb och flyga sig i otrolig hastighet över himlen och lätt manöverar genom hinderbanor
- Stabil och sväva blickstilla och hålla kameran helt stabilt när drönaren ligger högt över staden och filmar 4K video.
- Mellan en liten nano quadcopter som du flyger inomhus måste vara lagom snabb för att det ska vara kul men också lagom stabil för att inte köra in i väggarna.
Såhär kan du tänka när du väljer vilken drönare du ska köpa:
- Stabilitet är viktigt för fotografen, speciellt om du vill spela in video. Men om du är sportfotograf kan du behöva kompromissa mellan stabilitet och snabbhet.
- Snabbhet är viktigt om du gillar droneracing och roliga manövrar där drönaren ögonblickligen svarar på din kommandon från sändaren lätt rätar upp en skarp sväng.
- En kul instabilitet passar om du gillar att flyga en nanoquadcopter inomhus. Inomhusflygning för skojs skull behöver inte så mycket snabbhet och att bara hovra stabilt i luften är inte kul. Därför är en kompromiss bäst.
Så det är viktigt att veta om du vill använda den för fotografi eller för droneracing eller bara för kul hobbyflygning inomhus. Tänk dig när den supersnabba racingdrönaren hamnar i händerna på piloten som ska fotografera ovanifrån inför en husförsäljning eller barnens fotbollsmatch. Visst blir det snabba bilder men de gör knappast fotografen glad. Varje foto blev suddigt för den här modellen är inte byggd för att vara stabil i luften.
2. Ska den ha en kamera?
Om du mest tänker flyga inomhus med en miniquadcopter är det ofta onödigt att betala extra för en kameradrönare.
Men quadcopters med kamera blir allt billigare och bättre. Fler piloter vill ha möjlighet att fotografera direkt från luften eller spela in video från trick och galna manövrar.
Funderar du på att skippa kamereran är vårt råd att tänka en gång till. Det gör otroligt mycket för känslan och vad du kan göra med din quadrocopter. Många billigare utomhusmodeller kommer nu med inbyggda kameror.
Den professionella fotografen kommer såklart att välja en av de mer avancerade kameramodellerna. Numera finns det kameror som är så bra att de används för att spela in Hollywoodfilmer.
Men du måste absolut inte investera i en modell med högupplöst 4K eller 5K kamera som sitter monterad på stativ under maskinen: en vanlig enkel kamera monterad i nosen gör mycket för upplevelsen.
Hur bra kamera behöver du?
De flesta blir nöjda med en videoupplösning på normala 1080p. Den här upplösningen börjar bli standard på många drönare.
För professionella fotografer är det självklarthet att välja en modell som klarar högupplöst video i Ultra High-Definition på 2.7K eller 4K.
Men billigare kameror med lägre upplösning fungerar perfekt för oss som flyger för skojs skull, ta bilder och video till hemsida eller blogg. Eller som vill flyga med first person view:
Som exempel räknar Youtube.com 720p-video eller 1080p-video som hög upplösning.
4. Vill du kunna se streamad video på handkontrollen?
Handkontrollen eller radiosändaren används för att styra drönarna. En bra kontroll är såklart jätteviktig och i våra tester av drönare kommenterar vi alltid kontrollen i våra recensioner.
Vissa handkontroller kommer med en inbyggd LCD skärm som gör att du kan se video streamad i realtid. Några modeller låter dig också koppla in och använda skärmen på din smartphone eller iPad.
Välj en modell med First-person-view-streaming om du vill flygningen streamas direkt från kameran i luften till en skärm som sitter på din fjärrkontroll. Det kallas First Person View eller FPV.
Är något av det viktigt för dig så behöver du välja en modell där handkontrollen har skärm.
5. Hur mycket får den kosta?
Hur mycket som är vettigt att betala för en multicopter beror helt på vem du är och vad du vill använda den till.
Här är våra råd kring olika prisklasser:
För nybörjaren eller hobbypiloten:
Ska du köpa din första drönare är det roligare att köpa en billigare modell så du kan ta lite risker medan du lär dig kontrollerna. Om du verkligen gillar att flyga så uppgradera senare till en bättre modell.
Som nybörjare kan du egentligen välja vilken av de lägre prisklasserna som helst, du kan få en superbra och billig drönare för 300-500kr numera. Ett tips är Hubsan X4 Plus
Tänk bara på att en multicopter som kostar över 1000kr oftast är lättare att styra än en riktigt billig drönare, eftersom tekniken (till exempel dator och smarta interna sensorer) är mer avancerad.
För dig som älskar att flyga
För dig som vet att du gillar att flyga quadcopters så är det alltså värt att titta på modeller som kostar mellan 1500 och 3500kr. Här märks kvalitétsskillnaden tydligt de billigare modellerna.
För fotografen
Om flyger mycket och redan är inne på flygfotografi ligger de billigaste modellerna vi testat på runt 5000-8000kr. I den lägre prisklassen kan vi tipsa om Hubsan FPV. Och för att få ännu bättre videon är vårt förslag någon av DJI Phantom eller Maveric modellerna.
En professionell fotograf får räkna med 8000kr och uppåt för de bästa modellerna på marknaden.
6. Vilken extrautrustning behöver din maskin?
En GPS är den mest populära extrautrustningen. Den ger följande fördelar:
- Med hjälp av den kan autopiloten i quadcoptern räkna ut sin exakta position.
- Och du kan programmera autopiloten att flyga och filma mellan olika platser eller låta den själv hålla sin position i luften.
- Mer avancerade modeller har också en "kom tillbaka"-funktion som gör att den återvänder och landar automatiskt när du trycker på en knapp på handkontrollen.
Eftersom GPSen inte alltid fungerar inomhus används har vissa modeller inbyggd sonar för att navigera med autopilot inne i byggnader.
Nu har det också kommit vissa modeller ett trackingsystem och bildigenkänningsprogram som drönaren använder för att bli en oberoende fotograf. Till exempel kan den automatiskt hänga med nedför skidpacken för att filma en utförsåkare. Eller av sig själv hålla kameran fokuserad på ditt barn som springer över fotbollsplanen under matchen. Du pekar ut vad den ska filma och kan sen släppa fjärrkontrollen.
7. Vilka smarta specialfunktioner behöver du:
Många drönare har massor av extrafunktioner som gör flygningen roligare eller lättare.
De kommer ofta inprogrammerade vid köp men vissa modeller låter dig skapa dina egna. Varje funktion aktiveras och styrs genom olika knappar på sändaren.
Manuellt läge (en utmaning)
Här har du mest kontroll över hur din multicopter uppträder i luften men det är också mest utmanande.
Om du inte aktiverat manuellt läge så ser datorn ombord till att drönaren rätas upp och ligger exakt horizontellt i luften även efter att du gjort en roll eller pitch (alltså lutat farkosten för att svänga eller flyga framåt eller bakåt).
Men slår du på inställningen manuellt läge så är det upp till dig att själv räta upp den efter en sväng.
Räta upp automatiskt
Räta upp-läget är motsatsen till manuellt-läge.
Datorn kommer automatiskt att räta upp quadkoptern i luften så att den ligger horizontellt efter att du pitchat eller rollat färdigt.
Hovra på plats
Om det finns en inbyggd GPS kan du låta drönaren hovra på exakt samma plats genom att använda GPSen. Det spelar ingen roll om det blåser för den vet exakt var den ska befinna sig. Supertufft!
Headless mode
Headless mode är en funktion som gör det lättare att flyga en drönare, speciellt för nya piloter.
Det kräver en längre förklaring så vi har skrivit en extra guide där vi förklarar mer om hur headless mode fungerar på en drönare och quadcopter.
Return home
Med GPS och return home funktion vet quadcoptern exakt var den startade. Om du trycker på return home knappen så flyger den tillbaka till startplatsen, vissa modeller kan också landa automatiskt.
Den här funktionen används också om något håller på att gå åt skogen:
När batteriet börjar bli för lågt eller om radiokontakten med fjärrkontrollen skulla brytas kan drönare med GPS återvända till där du startade. Så det finns ingen risk att den går förlorad.
7. Hur lång tid i luften behöver du?
Flygtiden avgör hur länge din multicopter kan stanna i luften utan att du behöver ladda batteriet.
Normal flygtid ligger runt 10-20 minuter och batterierna laddas på 40-90 minuter.
Tänker du mest flyga inomhus är flygtiden inte avgörande när du bestämmer dig för vilken modell du vill köpa.
Men om du köper en drönare för att flyga utomhus och om du vill fotografera eller spela in film så är den mycket viktigare. Då kan några extra minuter flygtid vara helt avgörande för valet av quadcopter.
Förläng flygtiden:
Vårt bästa tips för dig som vill flyga längre är att köpa ett eller två extrabatterier du kan byta till på plats, och investera i en snabbladdare.
Flera saker påverkar hur länge du kan flyga:
- om du använder en kamera eller GPS.
- batteriets kapacitet.
- maskinen vikt.
- hur du flyger (om du gör många manövrar och tricks).
8. Storlek
På en quadrocopter mäts vingbredden mellan propellrarna. Det här måttet beskriver hur stor coptern är. Vingbredden skrivs oftast i milimeter men vi brukar räkna om det till cm.
Flyga inomhus: liten
En liten modell är bäst om du ska flyga i små utrymmen som inomhus. Det är lätt att navigera vardagsrummet med den, men utomhus har vind och annat större effekt på ju mindre den är. En liten quadcopter är ca 10cm.
Flyga utomhus: mellan
Mellanmodellerna går jättebra att flyga utomhus om det inte blåser alltför mycket och inomhus med försiktighet. En mellanmodell är runt 15-25cm.
Videofilma utomhus i blåst: stor
En större quadcopter inomhus riskerar att orsaka skador om inte piloten är erfaren eller har en drönare med ett automatiskt system för att undvika hinder. Utomhus klarar den däremot att leverera stabil video även när det blåser. De här större drönarna med kamera är ca 30-40cm stora.
Om vi istället pratar om en en rejäl hexacopter med 6 propellrar eller octocopter med 8 propellrar är de ännu större.
Självklart bonustips: Läs tester av drönare innan du köper
För den som är sugen på att köpa en ny drönare är det svårt att vänta ens en timme på att klicka på beställa knappen, vi vet.
Vårt tips är att lägga 30-60 minuter på att läsa tester av olika modeller och välja en modell som passar dig bäst. Du kommer få en mycket bättre upplevelse.
Här publicerar vi tester och recensioner av de bästa drönarna som går att köpa i Sverige
Gör bara inte för stor grej av det. Vissa av oss kan fastna i att läsa tester och recensioner i veckor. Det är alltid roligare att flyga än att läsa om det.
Vi hoppas att den här köpguiden och våra tester kommer hjälpa fler att välja rätt drönare, så att fler kan uppskatta hobbyn eller göra karriär som professionell drönarfotograf.