Test av Hubsan X4 Plus - modell H107P

Mycket nöje för pengarna

Hubsan X4 Plus modell H107P är en snabb, snygg och lättmanövrerad drönare med starka motorer.

För både nybörjare och mer erfarna piloter som vill ha kul i luften, utan att behöva lägga tusentals kronor på en quadrocopter, är det här en riktigt bra och billig drönare att köpa.

I vårt test är X4 Plus en bra kombo av en rolig och väldigt hållbar quadcopter. Den klarar hårda landningar och handkontrollen som följer med ligger bekväm i handen.

Tillverkaren Hubsan är kända för att göra riktigt bra multicoptrar och H107P är inget undantag.

Modell H107P är en nyare uppgradering av populära Hubsan X4 H107L.


Vem passar Hubsan X4 Plus för?

Både för dig som vill göra konster i luften eller lära dig flyga en quadcopter.

Hubsan har satsat på att både nybörjare och erfarna piloter ska ha kul med den här drönaren. Du kan nämligen ställa in den i 2 olika svårighetslägen:

  1. "Normal-läget" passar bäst medan du lär dig flyga och blir säkrare bakom kontrollerna. Det här läget sänker hastigheten och stänger av en del av de mer riskabla extrafunktionerna.
  2. "Expert" släpper fri all kraft i den här minidrönaren. Så du behöver inte köpa en ny kraftfullare quadcopter bara för att du blivit säker bakom spakarna.

Varje läge har också flera nivåer: normal har 1-3 nivåer och expert 1-5. Och varje nivå ökar hur mycket och snabbt X4 Plus H107P reagerar på dina kommandon från fjärrkontrollen för hastighet, höjd eller svängar.

Du kan alltså levla upp din skill genom att öka svårighetsgraden.

För nybörjare är det här en riktigt bra multicopter, speciellt eftersom du kan öka svårighetsgraden utan att behöva köpa en ny modell.

H107P är byggd för att vara väldigt stryktålig och vi har inte lyckats ha sönder vårt testexemplar trots hårda landningar. Här är en drönare där du helt kan koncentrera dig på att flyga i stunden.

Eftersom den en inte har en inbyggd kamera så slipper du oroa dig för att en dyr videokamera ska gå sönder i en krasch. Det är en fördel med modeller utan kamera som många inte tänker på.

Men tänk på att den inte är någon supersnabb racingdrönare. Mer erfarna piloter och speciellt de som vill göra totalt galna stunts riskerar att bli besvikna av att den inte är lika snabb och flyger mindre aggressivt än andra X4 modeller på marknaden.

Handkontrollen till Hubsan x4 plus h107p


Extrafunktioner

I X4 Plus H107P har Hubsan byggt in en funktion kallad Altitude hold som blivit populära i många dyrare modeller:

Altitude hold gör att quadcoptern kan sväva helt stilla i luften av sig själv eller hålla höjden automatiskt när du flyger.

Det är speciellt hjälpsamt om Hubsan X4 Plus är din första drönare du tänker köpa, eftersom det gör det mycket enklare för piloten:

  1. Du kan släppa uppmärksamheten ett ögonblick utan att behöva landa. Det är perfekt för att planera en ny manöver att pröva eller ta hand om barnen.
  2. Koncentrera dig på att styra utan att samtidigt behöva manuellt hålla höjden när du gör konster och stunts i luften.

Den här featuren brukade bara finnas i dyra drönare. Men nu har Hubsan alltså lyckats bygga in den i en prisklass där vi inte förväntade oss att se den här funktionen.

Det fungerar så att en inbyggd barometer mäter lufttrycket som är på olika höjd över marken. Om lufttrycket förändras förstår datorn ombort att höjden ändrats. Datorn kan då öka eller minska kraften till motorerna för att hålla en och samma höjd i luften. Smart.

Du aktiverar funktionen genom att helt enkelt släppa throttle-spaken på fjärrkontrollen till neutral position.

I vårt test fungerade det här inte till 100%, men drönaren höll sig i alla fall inom ungefär 60 cm från sin utsprungliga höjd.


Vad du behöver veta

Flygtiden är hela 9-10 minuter på ett fulladdat batteri. Det här är otroligt bra för en miniquadcopter!

Laddningstiden är 30 minuter (men går att få ner om du köper snabb-laddare för USB).

Vi rekommenderar som alltid att köpa ett par extrabatterier för att kunna flyga längre.


Vad hade kunnat vara bättre?

I högre svårighetsinställningar i höga hastighet på Expert-läget är det svårt att få till skarpa-svängar, speciellt om vi pressar fartreglaget till max.

De här hastigheterna når du bara utomhus men om du är en erfaren pilot och vill göra många stunts och konster kan det vara en begränsning.

Så föredrar du en mer aggressiv och manövrerarbar quadrocopter kan det vara värt att köpa en avancerad racingdrönare.


Hur är den att flyga?

Jämfört med den tidigare modellen H107L har H107P en mindre aggressiv flygstil.

Denna X4 Plus är mer stabil i luften, rör sig lite lugnare och den automatiska höjdhållarfunktionen hjälper nybörjare att lära sig flyga.

Tillsammans med bra hållbarhet och att den är en relativt billig drönare blir quadrocoptern riktigt rolig att flyga: Vi kan fokusera på att njuta av flygningen istället för att försöka undvika att krascha. Och det här tror vi att både nybörjare och erfarna drönarpiloter kommer att uppskatta med H107P.

Eftersom vi litar på att den håller även om vi kraschar och att den har en lugnare flygstil kan vi slappna av som piloter och våga ta risker med X4 Plus. Att våga ta risker gör flygningen roligare eftersom du kan testa fler manövrar och kul stunts i luften.

Det enda vi behövde byta ut under vårt test var propellrarna (men det var för att vi dumt nog inte använde propellerskyddet i början).

Även i mörker är den kul att flyga eftersom den har positionslampor både fram (blå) och bak (röda).

Vi har testat X4 Plus både hemma och ute. Den fungerar bra i båda miljöerna. Men eftersom den väger så lite och påverkas av vinden är det bäst att undvika blåsiga dagar (vi märkte också att Altitude hold fungerade sämre om det blåser, eftersom det förändrar lufttrycket och förvirrar den inbyggda barometern).

I vårt test märkte vi att propellerskyddet påverkar flygegenskaperna så att den blir långsammare och lite mer svårstyrd. Så om du inte tycker att multicoptern uppträder som den borde i luften, testa att flyga utan skyddet.


Så vad tycker vi?

Hubsan har släppt en otroligt bra drönare med X4 Plus.

Den är stabil och lätt att flyga, speciellt med sitt hoverläge och funktionen för att hålla samma höjd automatiskt när du flyger.

Vi tycker att X4 Plus passar perfekt för både yngre och äldre som vill uppleva tjusningen i att flyga en quadcopter.

Speciellt den som vill köpa sin första drönare och är ny som pilot kommer att älska H107P.

Hela quadcoptern är väldigt välbyggd och klarar hårda landningar utan problem.

LED-lamporna fram och bak hjälper till att orientera den i luften.

För mer avancerade piloter som har många flygtimmar bakom sig kan den kännas lite väl stabil (speciellt om du har erfarenhet av hur aggressiva tidigare X4 modeller varit). Om du verkligen vill ha en multicopter med en mer aggressiv flygstil så finns det andra modeller som kan passa bättre.

Men eftersom du kan öka svårighetsgraden och utmaningen med en knapp på fjärrkontrollen behöver du egentligen inte lägga pengar på en dyrare modell utan kan använda X4 Plus som enda drönare länge.

Klart ett bra köp:

Kvalitén och många bra funktioner gör den prisvärd och ger mycket nöje för pengarna.