Hur fungerar Headless Mode hos en drönare

Vilket håll är framåt på en quadcopter, vi har svaret

Headless mode är en funktion hos multicoptrar som (oftast?) gör dem enklare att flyga

På ett flygplan är det lätt att se vad som är "framåt". Du ser lätt vad som är nosen, du ser stjärtfenan. Men vad är egentligen framåt på en drönare? Och hur kan Headless mode hjälpa oss som piloter?

Styr du ett radiokontrollerat flygplan så kan du lätt tänka ut vilken riktning det kommer svänga när du trycker in sväng vänster på fjärrkontrollen. Du tänker "där är nosen, det är framåt, då blir vänster för flygplanet ditåt".

Men jämför en drönare med ett radiostyrt flygplan:

Även på avstånd kan du, som står på marken och styr ett radiokontrollerat flygplan, lätt se åt vilket håll det kommer svänga om du trycker spaken åt vänster eftersom du vet vad som är framåt och därför vad som är vänster för planet.

Men en quadcopter är designad så att den är väldigt symmetrisk.

Såklart har den ett "framåt" (till exempel dit kameran pekar) och när du har quadcoptern stående framför dig så är det lätt att se vad som är framåt. Men så fort du börjar flyga och drönaren är på lite avstånd är det svårt att urskilja vad som är framåt och bakåt, vänster eller höger på quadcoptern. Många tillverkare har satt olika färgade lampor och olikfärgade propellrar på sina modeller, men de är också svåra att se på håll.

Datorn i drönaren vet såklart vilken riktning som är vänster eller framåt för den. Men hur ska du som pilot veta vad vänster och framåt på fjärrkontrollen innebär för din drönare långt borta i luften när du inte ser vilken sida av den som är framåt?

Vilket håll nosen pekar på en drönare är viktig att veta eftersom du med fjärkontrollen ska styra den i olika riktningar, till exempel för att flyga åt vänster.

Här kommer headless-mode till vår hjälp!

Headless Mode är en smart inställning där datorn ombord håller reda på vad piloten står och utgår ifrån att pilotens framåt är framåt och pilotens vänster är vänster

Så när du slår på funktionen kommer din quadcopter utgå ifrån dig för att bedöma vad som är framåt, vänster och höger (oavsett varåt den officiella nosen råkar peka). Flyg framåt betyder alltid ifrån dig, flyg bakåt blir alltid mot dig och flyg vänster är ditt vänster.


Hur fungerar Headless Mode?

Headless Mode fungerar så att direkt när du startar och lyfter drönaren så kommer datorn ombord minnas hur den stod i startögonblocket. Ställ den framför dig med nosen pekandes rakt ifrån dig.

Sen är det ditt framåt och ditt vänster som fortsätter vara framåt och vänster oavsett hur drönarens nos råkar peka.

Du kan alltså rotera och förändra riktningen som nosen pekar åt. Men vad som räknas som framåt kommer fortfarande vara åt samma håll (framåt är ifrån dig, som du stog när den startade).

Varför är det viktigt?

Jo fördelen är att du alltid vet vad som kommer att hända om du använder spakarna på handkontrollen för att styra den i olika riktningar, du vet att trycker jag vänster på fjärrkontrollen ser jag drönaren svänga vänster.


Borde jag köpa en quadcopter med Headless Mode?

Om du är ny i hobbyn att flyga en quadcopter så är det väldigt hjälpsamt för att lära dig och utveckla din förmåga att göra mer avancerade manövrar utan att behöva ha för många saker att tänka på.

Utan headless mode tar det ett tag att lära sig förstå hur du som pilot ska tänka om och förstå riktning utifrån varåt din drönares nos pekar. Då är Headless Mode ett bra hjälpmedel. Funktionen går också att stänga av när du känner dig mer trygg som pilot.

För dig som vet att du vill bli, eller är, en erfaren pilot och gärna möter utmaningar på vägen så kan det vara en idé att direkt välja en modell utan funktionen. Vissa upplever headless mode som att cykla med stödhjul, det kan vara väldigt svårt att sluta med dem, och de mer avancerade drönarna på marknaden saknar oftast funktionen.

Så om du vill ta hobbyn till en mer seriös nivå kan det vara vettigt att välja en modell utan eller helt enkelt stänga av Headless Mode.