Vad är en Quadcopter?

fördelar och nackdelar

snabba. billiga. senaste tekniken.

En Quadcopter är den mest populära sortens drönare. De är snabba, förvånandsvärt billiga och innehåller ofta den senaste tekniken.

Namnet kommer från att den har 4 propellrar och fyra motorer (quad = 4). De kallas också quadrocopter. De fyra propellrarna sitter monterade längst ut på en fyrarmad kropp.

Många modeller har en kamera monterad i nosen så att du kan fotografera och filma med drönaren eller streama video (FPV) direkt till din mobil eller padda.

Fördelar med en Quadrocopter

I jämförelse med en tricopter, hexacopter eller octocopter har en quadcopter flera fördelar som har gjort den till den vanligaste drönaren vi ser i himlen över Sverige:

För de flesta är en quadcopter det bästa valet om du vill köpa en drönare.

Nackdelar

Okej, för de flesta av oss är det här ingen stor nackdel. Utan det gäller mest för professionella filmfotografer som måste använda riktigt avancerad och tung kamerautrustning:

Passar en Quadcopter mig?

Det bästa med en quadrocopter är att det finns otroligt många modeller från olika tillverkare att välja mellan.

Så du kan alltid hitta en modell med de features du vill till ett pris som passar dig.

För professionella videofotografer så är vårt tips att du tar en funderar på om du istället bör satsa på att köpa en drönare med ännu fler propellrar. De kan lyfta tyngre och mer avancerade kameror. Läs på om och ta en titt på till exempel en hexa eller octocopter.

Men för alla andra, både för nybörjare och erfarna piloter, rekommenderar vi en quadcopter.