Vad är en Hexacopter

fördelar och nackdelar

Kraftfull nog att lyfta de bästa kamerorna. Stabilare för optimal bildkvalitét. Men det har sitt pris

En hexacopter är en kraftfull drönare som har sex propellrar (hexa = 6) och lika många motorer.

Fler propellrar ger större lyftkraft och det uppskattas av de som vill flyga med avancerad kamerautrustning eller annan last som väger mer.

Många upplever också att hexacoptrar är oerhört stabila i luften. Det är viktigt för att få den absolut bästa bildkvalitén när du tar bilder eller spelar in film.

Jämfört med tricoptrar och quadcoptrar har en hexacopter vissa fördelar och nackdelar tack vare att den har fler propellrar:

Fördelar med en hexacopter

  • Kraftfull: De har större lyftförmåga och kan nå högre hastigheter. Många professionella fotografer och drönarpiloter använder hexacopters för att lyfta de tyngre kamerorna som krävs för professionell fotografi och videoinspelning.
  • Når högre höjder: Det är lättare att flyga högt med mer propellerkraft
  • Säkrare: Med hela 6 motorer kan en av dem fallera i luften utan att din drönare krashar. Du har möjlighet att göra en kontrollerad nödlandning med bara 5 motorer. En förlust av en motor skulle däremot vara förödande för en quadcopter eller tricopter.

Nackdelar

  • Fler propellrar innebär att den är större och tyngre än till exempel en quadrocopter. Du kan inte flyga i små utrymmen och måste tänka mer på terrängen när du flyger utomhus.
  • De är oftast dyrare, vilket både beror på att det kräver flera delar för att bygga och riktar sig uteslutande till professionella piloter.
  • Om du någon gång behöver byta ut motorerna eller propellrarna för att de har slitits ut av många flygtimmar så behöver du såklart betala för fler nya delar.

Är en hexacopter något för mig?

För den professionella fotografen som jobbar heltid med drönarfoto (både stillbilder och video) är en hexacopter ett bra val.

Du kan lyfta den kamerautrustning du vill och drönaren håller sig mycket mer stabilt i luften tack vare fler propellrar.

För fotografer som vill använda de mest avancerade videokamerorna kan en octocopter vara ett ännu bättre alternativ.

För alla andra är kamerorna på dagens quadcoptrar ofta tillräckligt bra och priset är då betydligt lägre.