Test av Hubsan X4 Cam Plus drönare (H107C+)

En prisvärd quadcopter med kamera

Kameradrönare liten nog att passa i din handflata

Hubsan X4 Cam Plus är något så unikt som en billig drönare med kamera. Och den är liten nog att passa i din handflata (sa vi att den har en inbyggd HD videokamera!)

I vårt test av Hubsan X4 Cam+ har den här miniquadcoptern har en stabil svävande flygstil som ger riktigt bra kvalité på videon från luften.

Eftersom det är en kameradrönare är fokus på stabilitet snarare än snabb racing och akrobatik. Men den har ändå fått en otroligt snygg och strömlinjeformad design som imponerar på alla.


Vem passar den för?

Du som vill ha en flygande kamera kommer att gilla H107C+.

Hubsan X4 Cam Plus är en quadcopter för att spela in video från luften, snarare än att göra galna tricks.

X4 Cam Plus är riktigt prisvärd samtidigt som den är otroligt stabil i luften och ger bra video och foton. Den är ett klart bra val för dig som har flygit enklare quadcoptrar förut men nu funderar på att köpa din första drönare med kamera.

Vi rekommenderar den också för nybörjare och yngre som vill lära sig att flyga drönare eftersom den är en mycket lugnare och mer förlåtande quadrocopter än andra X4-modeller (som varit mer inriktade på acceleration och hastighet).

Kameran är förvånansvärt bra för prisklassen. Den passar dig som filma från hög höjd i 720p upplösning och ta fotografier. För hobbyentusiaster som inte måste betala många tusentals kronor för professionell bildkvalité är den ett riktigt bra val.

Kameran på Hubsan X4 Cam Plus

Men om du föredrar att köpa en racerdrönare är det här inte rätt modell för dig. Satsa istället på en av de andra X4 modellerna från Hubsan. Kanske en med first person view (FPV) om du vill ha en modell med kamera som livestreamar till en skärm på handkontrollen, eftersom det är en funktion H107C-plus saknar.

Så för professionella fotografer eller dig som kör drone-racing med FPV finns det alltså bättre val som till exempel DJI Phantom 4 Hubsan FPV Brushless.


Vad är nytt i plus-versionen:

Jämfört med den förra versionen av den här modellen (H107C) är H107C+ fylld av flera goda nyheter.

Designen är mycket snyggare och materialet den är byggd i har fått en lite mjukare yta. Hubsan säger att det gör drönaren mer hållbar och i vårt test har vi inte ens lyckats repa den.

Radiosändaren har också förbättrats och vi tycker den är mer ergonimisk. Spakarna är blivit kortare och passar bättre för våra fingrar. Det känns som att hålla en bra videospelskontroll i handen. Mycket bekväm. Den har två extraknappar, en för att sätta på videokameran och en för att ta stillbilder.

Handkontrollen till Hubsan x4 plus

Att koppla in batteriet görs numera genom att enkelt skjuta in det i en lucka. På tidigare modeller har du behövt strula med olika kablar om du velat byta till ett extrabatteri. För att ladda används en USB-kabel som ansluts direkt till själva quadcoptern. Den har alltså en inbyggd batteriladdare.


Funktioner vi gillar:

Altitude hold slås på med ett knapptryck och H107C+ håller då automatiskt samma höjd oavsett vilka andra manövrar du gör. Den använder en intern barometer som mäter lufttrycket för att se till att den ligger på samma nivå i luften. Speciellt hjälpsamt när du spelar in video.

Svårighetsinställning: Med en knapp på fjärrkontrollen växlar du mellan Expert-mode och Normal-mode. De ökar eller minskar svårigheten att flyga. Ju högre mode desto kraftigare och snabbare reagerar den på kommandon. Det gör att nybörjaren kan lära sig flyga på Normal-mode och den avancerade piloten kan öka utmaningen genom att ställa in den på Expert och alla har roligt.

Lampor som gör att du kan flyga i mörker. De blå LED är framåt och röda bakåt

Materialet den är byggd i är väldigt hållbart. Det är helt galet vad mycket stryk den X4 cam plus kan ta utan att gå sönder. Vi har i alla fall inte lyckas ha sönder vårt testexemplar.

Headless Mode gör att drönarens framåt alltid är åt samma håll, oavsett var nosen pekar. Om du slår på det läget hjälper det dig som pilot att styra den.

Altitude hold är hjälpsamt både för fotografen eftersom videon blir mer stabil och för nybörjaren som håller på att lära sig flyga och får en mindre sak (hålla höjden) att koncentrera sig på. För att få den här funktionen har det tidigare krävts att du köpt en dyrare drönare.


Vad hade kunnat vara bättre?

Den hanterar inte blåst speciellt bra. Vi förstår att Hubsan har gjort en kompromiss mellan att skapa en stabil fotograf i luften och snabb rörlighet.

Resultatet är otroligt bra när det närmast är vindstilla eller lätt vind men när det börjar blåsa mer har H107C+ svårt att stå emot och hålla position. Så för att kunna flyga i blåst krävs mer av piloten.


Hur är den att flyga?

Lugn och svävande flygstil snarare än agressiv hastighet är ett bra sätt att beskriva Hubsan X4 Cam+.

Fokus är på njutbar tid i luften och helt okej video.

Med lätta fingrar på kontrollerna får vi den att agera lugnt och fint. Stabilitet i luften är riktigt bra trots att den inte har samma dyra teknik som mer avancerade drönare. För att spela in film är det här perfekt.

Om du är van vid den sportiga racer-känslan hos andra X4 kommer du få lära dig flyga på ett nytt sätt. Flygstilen är helt omvänd jämfört med många andra X4-modeller. För att bygga upp fart och skapa mer av en racekänsla krävs det några sekunder av hårt tryck på kontrollspakarna.

När vi accepterar de här egenskaperna hos H107C+ och följer med i dess flygstil snarare än försöker tvinga in den i en mer aggressiv roll så är den otroligt behaglig att flyga.

Vi blev förvånade över hur bra den automatiskt kan hålla höjden när vi testade altitude hold. Så vi kan koncentrera oss på att filma eller flyga i horisontella mönster utan att den tappar höjd. Otroligt hjälpsamt.


Vad får du med på köpet?

Dumt nog inget minneskort så du behöver köpa till ett microSD-kort.


Så vad tycker vi om X4 Cam Plus?

En förvånansvärt bra quadcopter som är väldigt prisvärd:

Tillverkaren Hubsan har satsat hårt på att göra en så stabil minidrönare med kamera som möjligt och lyckats väldigt bra med X4 Cam+.

Det gör att videokvalitén och fotografier blir helt okej i 720p upplösning, utan störande skakningar. Klart ett bra val för hobbyfotografen eller alla som vill ha en kul flygande kamera men som tycker det är onödigt att betala många många tusentals kronor för de dyrare kameradrönarna.

Att lära sig flyga Hubsan X4 Cam Plus går fort även om du aldrig styrt en drönare förut. Andra X4-modeller är mer svårflugna för nybörjare eftersom de har en så hastig acceleration och svängförmåga. Om vi jämför med de andra X4 modellerna från Hubsan är att utmanningen med dem att flyga lugnt och stabilt, medan med den här H107C+ är utmaningen att göra galna manövrar och konster. Det tycker vi är väldigt passande för en quadrocopter med kamera.

Sjävklart går det också att göra roliga tricks med den. Och det är inte lika lätt att förlora kontrollen över H107C+ som de tidigare versionerna av Hubsan X4.

Speciellt som första quadcopter med kamera är det här ett riktigt bra val.

Den är billig och passar både vuxna och yngre, så vi kan verkligen rekommenderar den.

Du får både en stabil flygstil och möjlighet att filma dina äventyr.

Klart ett bra köp.