Vi jämför DJI Phantom 3 Standard vs Advanced vs Professional

Läs om skillnaderna som inte går att se på utsidan

Vi förklarar varje modells fördelar eller nackdelar och vilken Phantom 3 modellerna som passar bäst för dig

Vi jämför alla DJI Phantom 3 som släppts och förklarar skillnader och likheter. I slutet hittar du vår rekommendation om vilken modell vi tror passar bäst för dina behov:

  1. DJI Phantom 3 Standard.
  2. Phantom 3 4K.
  3. Phantom 3 Advanced.
  4. och DJI Phantom 3 Professional.
  5. Välj rätt modell för dig

Skillnaderna går inte att se på utsidan och det är lätt att lägga mycket pengar på helt fel quadcopter.

På utsidan ser Phantom 3 väldigt lika ut. Men tekniken inuti ger varje version olika fördelar och nackdelar som är viktigt att känna till när du funderar på att köpa en ny drönare.

Visst kommer alla Phantom 3 drönare med en gimbalmonterad kamera och en handkontroll som är av riktigt bra kvalité. Men kameran och handkontrollen är bara två av alla de saker som skiljer sig mycket åt mellan de olika modellerna.

DJI Phantom 3 Standard

Phantom 3 Standard är den bästa Phantom 3 quadcoptern för nybörjare som går att köpa. I alla fall enligt oss på drönare.se

Phantom 3 Standard

Vi känner oss helt trygga i att rekommendera den här modellen och du kommer garanterat att älska att flyga den i många år.

Med tanke på hur mycket du får för pengarna är Standard en otroligt prisvärd och billig drönare.

Att priset är lågt gör den definitivt inte till ett dåligt val. För tillverkaren DJI handlar det låga priset mycket om marknadsföring eftersom fler personer nu har råd att köpa en Phantom 3.

Den har längst flygtid av alla Phantom 3 men saknar de mer avancerade funktionerna som uppskattas av den professionella fotografen. Men den kommer med en bra 2.7K kamera och en inbyggd GPS som gör att den kan flyga och filma med autopilot.


2.7k kamera

Även om kameran inte klarar den hypade 4K Ultra-HD upplösningen utan filmar i 2.7K så kommer de flesta av oss vara väldigt nöjda med den video som den inbyggda kameran klarar.

2.7K video är tillräcklig för nästan alla behov om du inte planerar att syssla med avancerad videoredigering på kraftfulla datorer. I så fall är vår rekommendation att titta närmare på Phantom 3 Professional.

Fotografier har en upplösning på 12MP (4000 x 3000 pixlar). Och det är samma för de andra modellerna.

Phantom 3 Standard använder i och för sig en billigare bildsensor från Panasonic (Smart FSI) istället för den dyrare Sony Exmor som används i P3 Advanced och P3 Professional. Men ärligt talat måste du vara en profesionell fotograf för att märka skillnaden.

För First person view livestreaming (FPV) ligger videoupplösningen på höga 720p och räckvidden är ca 500 meter.


GPS och Navigation

För att automatiskt hålla rätt positionen i luften och navigera med autopilot använder Standard Edition GPS-satelliter.

Om du tänker flyga mycket inomhus, där GPSen oftast inte fungerar, är det viktigt att veta att P3 Standard saknar det visuella positioneringssystemet som de mer avancerade modellerna har.

Phantom 3 Standard har alltså inte sensorer (sonar och extrakameror) för att inomhus kunna hålla samma position av sig själv. Alltså är den beroende av att GPSn för att avgöra var den befinner sig och det fungerar bara utomhus.

Det här är en feature som skiljt Phantomdrönarna från många konkurrenter och vissa piloter kommer att sakna det om du köper denna version.

Flyger du inne får du hålla positionen manuellt. Om du tänker filma mycket på mässor eller i andra större byggnader är det värt att välja en annan modell så du kan koncentrera dig fullt på kameran. Men om det inte är din plan så är det här inte en anledning att välja bort Standard.

I våra test utomhus har vi inte haft problem att hitta GPS-täckning. Men om du kommer flyga i norra delarna av Sverige är det en fördel att ha det dubbla GPS-systemet i Advanced eller Professional modellerna. Förutom amerikanska GPS använder de också ryska GLONASS-GPS satelliter som har bättre täckning i norr.


Handkontrollen

Handkontrollen som följer med är en lite enklare modell jämfört med de dyrare Phantom 3. Vi som flygit den tidigare Phantom 2 känner igen mycket med kontrollen.

För videostreaming till skärmen på fjärrkontrollen används trådlös WiFi som i de flesta drönare. Det ger en first person view upplösning på 720p.

Räckvidden är ungefär 500 meter jämfört med 2km på P3 Advanced och P3 Professional.


Vad tycker vi?

Vi rekommenderar Phantom 3 Standard den för alla vill börja flyga en riktigt bra multicopter men som inte är beredd att lägga en halv månadslön på att köpa drönare.

Med tanke på hur mycket billigare den är jämfört med de mer avancerade versionerna så är den också väldigt prisvärd.

Speciellt för nybörjare och dig som tidigare bara flygit hobbydrönare är den klart bästa valet. Du får väldigt mycket för pengarna.

Här kan du kan läsa hela vårt test av DJI Phantom 3 Standard.

DJI Phantom 3 4k

Vi rekommenderar egentligen inte den här modellen.

Visst, om du måste spela in video i 4K upplösning kan DJI Phantom 3 4K vara ett alternativ. Och för hobbypiloter är den en av den billigaste 4K-kapabla drönarna på marknaden.

Jämfört med Standardmodellen har den vissa fördelar:

Men den är också onödigt mycket dyrare.

För videostreaming används trådlös WiFi som i de flesta drönare. 4K-versionen har en streamad FPV videoupplösning på bara 360p.

Det kan jämföras med de andra Phantom 3 där videon på handkontrollens skärm visas i hela 720p upplösning.

Om du tänker lägga mer pengar på en professionell drönare med kamera så är vår rekommendation att istället köpa någon av de nyare Phantom modellerna.

Ett vettigare och billigare alternativ är att köpa DJI Phantom 3 Standard som vi tycker ger mycket mer för pengarna än 4K-versionen.

DJI Phantom 3 Advanced

Phantom 3 Advanced

Phantom 3 Advanced kommer med en 2.7K kamera som också fotograferar i 12MP.

Även om den har lägre videoupplösningen än P3 4K finns det många anledningar till att vi rekommenderar att köpa Advanced istället:

  1. Advanced har en längre räckvidd.
  2. Den kommer med bättre handkontroll.
  3. Streamingen av video är så mycket bättre tack vare den nya trådlösa tekniken Lightbridge.
  4. Och 2.7K video är fullt tillräckligt för de flesta användningsområden.

Om du har en budget som tillåter är den här versionen lite dyrare men antagligen ett bättre alternativ. Speciellt om du gillar videoinspelning och fotografi:


Lång räckvidd med ny teknik

Alla drönare kommunicerar trådlöst med handkontrollen. I de mer avancerade modellerna används ofta WiFi-signaler.

I P3 Advanced har DJI valt att byta ut WiFI mot en ny trådlös teknik som kallas Lightbridge.

Lightbridge används för både radiokommandon och videoöverföring.

Lightbridge vs WiFi ger en stabilare radioöverföring till drönaren och snabbare videostreaming i en hög upplösning (720p), så vi tycker att den är klart överlägsen WiFi som används av många andra multicoptrar.

Lightbridge-tekniken ger en längre räckvidd som har gjort att det går att flyga upp till 2,6 kilometer bort från handkontrollen och ändå få bra videokvalitet.


Dubbel GPS ger bättre precision

Phantom 3 Advanced använder dubbla GPS-mottagare som hämtar information från fler satelliter:

Både den amerikanska och ryska versionen av GPS-systemet används samtidigt, så quadcoptern har tillgång till fler satelliter jämfört med Phantom 3 Standard och 4K.

Fler satelliter gör att den lättare kan avgöra var den befinner sig, hålla sin position i luften automatiskt och flyga med autopilot.

Speciellt i norra delen av Sverige där täckningen från ryska GLONASS är bättre än amerikanska GPS kan det här vara avgörande för att du ska kunna lita på den automatiska navigationen.


Högupplöst videostreaming

Jämfört med 4K-modellen som bara klarar videostreaming i 380p ger 720p en enormt mycket bättre upplevelse:

Advanced-versionen streamar video till skärmen på fjärrkontrollen i 720p upplösning.

DJI Phantom 3 Professional

Phantom 3 Professional har en stor fördel i jämförelse med de andra modellerna som gör att vi rekommenderar den till professionella drönarpiloter och fotografer:

Kameran filmar i 4K upplösning.

Phantom 3 Professional

P3 Professional använder också samma avancerade teknologi som Advanced-modellen:

Att Phantom 3 Professional använder trådlös Lightbridge istället för WiFi för videoöverföring är otroligt hjälpsamt för fotografi och videoinspelning:

När du flyger en quadcopter använder WiFi för videostreaming går det att märka att det finns en liten märkbar fördröjning i videoöverföringen.

Ibland kan WiFI överförd first person view videon vi ser på fjärrkontrollens skärm ligga efter (lagga) en halv sekund från när kameran på drönaren ser vad vi sen får se.

Och i hög fart eller vid precisionsnavigation för fotografi är en en halv sekund ganska mycket. Det här är ett problem som Lightbridge löst.

När Lighbridge används märks ingen fördröjning i videoöverföringen. Samtidigt som drönarens kamera ser något så syns samma vy på skärmen på fjärrkontrollen.

Om du vill köpa en riktigt bra drönare och har en större budget är DJI Phantom 3 Professional ett väldigt bra val.

Till Professional får du också med en bättre batteriladdare som laddar batteriet fullt på bara 1 timme jämfört med ca 1.5 timmar på de andra versionerna.

Vilken DJI Phantom 3 modell passar för vem?

Nu vet du skillnaderna mellan de olika Phantom 3 drönarna och förhoppningsvis är det lättare att välja den som passar dig: