Test av DJI Phantom 3 Standard

En bra proffsdrönare för nybörjare

en videoupplösning på 2.7K gör ingen besviken


Uppdatering: Nu har Phantom 3 ett antal år på nacken och är svår att hitta i butik men vi tycker fortfarande att det är en riktigt bra kameradrönare för nybörjaren om du kan hitta den begagnad.

Men den släpptes på marknaden i augusti 2015 och numera är det Phantom 4 som gäller..


DJI Phantom 3 Standard är en prisvärd drönare med kamera från välkända tillverkare DJI.

För dig som vill filma fantastisk video från luften är den här quadcoptern riktigt bra och billig med tanke på vad du får på köpet.

DJI har släppt fyra olika versioner av Phantom 3.

P3 Standard Edition ger klart mest för pengarna om vi tittar på vad som ingår i priset:

 1. Kameran har en videoupplösning på 2.7K som inte lär göra någon besviken. Den sitter på ett kamerastativhuvud som klarar GoPro kameror.
 2. First person view (FPV) så du kan se live video stremad direkt till skärmen på fjärrkontrollen.

Tillverkaren DJI har lyckats bygga in mycket av den tekniken som tidigare bara gått att hitta i de dyraste drönarna i en quadcopter som de flesta av oss har råd med.

Om du måste ha de mest avancerade funktionerna och kamerorna behöver du fortfarande gå i pris långt över vad Phantom 3 Standard kostar. Om priset inte är viktigt är vårt tips att du väljer DJI Phantom 4. Om du är professionell fotograf eller behöver avancerade extrafunktioner kan du läsa våra test av DJI Phantom 3 Advanced eller DJI Phantom 3 Professional.

Men risken att du blir besviken om du väljer DJI P3 Standard är liten. Läs vårt test av den mest populära quadrocoptern i världen:


Hur är Phantom 3 Standard att flyga?

Phantom 3 kommer med många inbyggda automatiska funktioner som gör det lättare för piloten. Och hjälper dig att helt fokusera på att ta perfekta bilder och video.

Den är en otroligt lätt drönare att lära sig flyga men ger också en möjlighet att stänga av automatiken och använda din skill som pilot.

För att lyfta använder du antingen throttle-spaken för att ge fart åt propellrarna eller klickar på takeoff i Go Appen.

Phantom har 3 flightmodes:

 1. GPS där drönaren hovrar på en av dig bestämd plats. I vårt test av Phantom 3 Standard använde vi det för att få bra time-laps videos från luften.
 2. Altitude hold mode som innebär att den alltid håller samma höjd även när du styr den i olika riktningar.
 3. F-Mode som gör att du kan välja mellan avancerade funktioner som till exempel Waypoints där den flyger och filmar mellan olika platser du markerat på den interaktiva kartan eller Follow Me som gör att quadcoptern följer efter och filmar dig (egentligen fjärrkontrolen).

Alla de olika funktionerna hjälper fotografen på olika sätt. När vi testade drönaren kom vi hela tiden på olika sätt att använda dem för att få snygga bilder och spännande filmer.

Efter att ha testflygit P3 i en vecka är vi imponerade av hur stabil den ligger i luften även när det blåser. Vi fick en otroligt bra videokvalité utan skakningar. Självklart bidrar också att kamerastativet har inbyggda motorer för att motverka skakning och lutning. Vi filmade utan problem när det blåste ca 3 m/s.

Hård vind drar ner flygtiden något så vi fick runt 20 minuter från ett fullladdat batteri och 25m i vanliga fall.

Jämfört med de andra versionerna av Phantom 3 kommer Standard-modellen med ett större mellanrum mellan landningsställen, det minskar risken att de syns på film.


Vad hade kunnat vara bättre?

Att flyga inomhus utan GPS -täckning var för oss mer utmanande med Standardmodellen jämfört med Advanced och Professional. Det beror på att de dyrare drönarna har funktioner som ultraljud och extrakameror för att komplettera GPSens positionering.

Som tur är så påverkade det oss bara när vi ville använda position hold funktionen: Så om du flyger Phantom 3 Standard inomhus så har den svårare att automatiskt sväva på en och samma plats i luften, eftersom väggar och tak kan göra att den inte får kontakt GPS satelliterna.

Egentligen är det inte ett stort problem eftersom Standard Edition är väldigt stabil i luften också när den svävar nära marken. Men om du tänker flyga mycket inomhus (till exempel för de fotografer som jobbar i enorma utställningsahallar på stora mässor) kan det vara en idé att välja någon av de dyrare Phantom-versionerna.


Kameran i Phantom 3 Standard

Kameran som följer med P3 Standard ger högupplöst video och skarpa stillbilder med bra detaljåtergivning och färgåtergivning.

Den klarar en upplösning på 12 megapixlar och spelar in video i 2.7K upplösning (30 bilder per sekund). Bildsensorn är på 1/2,3 tum.

Kameran sitter monterad på en 3D gimbal (ett 3-axligt kamerastativ-huvud) med inbyggda motorer. Det ger två klara fördelar:

 1. Du kan med reglage på fjärrkontrollen styra kamerans riktning utan att behöva svänga drönaren.
 2. Den har automatisk bildstabilisering som motverkar skakningar och gör att videon blir stabil även när Phantom 3 flyger.

Kameraobjektivet har en stor bländaröppning med ett bländartal på f/2,8. För att skapa en så lätt och liten kamera som möjligt har DJI, som många andra tillverkare, använt sig av en så kallad bildvinkelbeskärning (field of view) på 94° 20 mm. Om det låter tekniskt så är det viktigaste att veta att den här lösningen ger en snygg bild som motsvarar ett normalt 35 milimeter objektiv.

Med hjälp av appen DJI Go App kan du ställa in allt som rör kameran i Phantom 3 Standard. Till exempel kan du välja slutartid mellan 1/8000s och 8 sekunder och ett ISO-tal mellan 100 och 3200. Det gör att både video och fotografier blir bra i nästan alla ljusförhållanden.

För de flesta fotografer är 2.7K video otroligt bra kvalité. Så du lär inte att bli besviken om du inte planerar att släppa nästan Hollywoodfilm eller jobbar professionellt med drönarfoto.

Men om du tänker använda drönaren i jobbet som professionell fotograf eller behöver spela in film i 60 bilder per sekund så titta på Phantom 3 Advanced som då klarar en upplösning på 1080p (med Standard Edition blir upplösningen 720p). För dig som vill ha 4K-videoupplösning och har en större budget är vår rekommendation att utan tvekan köpa Phantom 4.


DJI Go appen

För att styra många av drönarens funktioner och se streamad First Person View video använder du en Padda eller smartphone med appen DJI Go.

Hela appen är väldigt välgjord och intuitiv. Du ser all statistik som höjd och hastighet eller batteri. Och kan göra alla inställningar direkt i gränssnittet genom att bara peka och klicka.

Den fungerar med alla iPhone och iPad (även mini och nya Ipad Pro) från Apple med iOS version 8 eller nyare. Vi på drönare.se använder en iPad mini 4.

För dig som har en Android behöver den klara version 4.1 eller senare av operativsystem, så om din telefon eller padda är nyare än 2013 så ska appen fungera.

Tänk på att appen kan göra nästan allt, inklusive att redigera video. Så om du vill använda alla funktionerna kan det ta ett tag att lära sig dem. Men för att göra det viktigaste (spela in video, fotografera och flyga) är du igång på bara några minuter.

Trådlöst WiFi används för att streama både video från drönaren till handkontrollen och skärmen på din smartphone eller padda. Räckvidden är ca 1km. Eftersom alla wifi sändningar har en liten fördröjning (mellan 150 och 400 milisekunder beroende på terrängen omkring) så kan det vara något du märker när du tittar på livestreamad video från drönaren. Men i vårt test av Phantom 3 Standard var det inget som förstörde upplevelsen.

Om du behöver video utan någon fördröjning alls och längre räckvidd bör du titta på Phantom 4. Den är dyrare men använder en förbättrad trådlös teknik för videostreaming.


Frågor och svar

Här är de vanligaste frågorna om Phantom 3 Standard som ställs online:

Hur lång tid tar den att ladda:

Med den medföljande laddaren tar det mellan 60 och 90 minuter att ladda batteriet.

Om du tycker det är för lång tid är vårt tips att köpa antingen en snabbladdare eller köpa till ett extrabatteri. Att ha ett par extrabatterier med dig när du flyger gör att du får längre tid i luften eftersom du baara behöver landa och byta batteri. Det är nästan ovärderligt.

Är en videoupplösning på 2.7K bra?

2.7K ger videon fler pixlar i en bättre upplösning än 1080p, som är standard på många andra quadcoprar.

Kanske har du hört om det hajpade konceptet 4K video och funderar på om det vore bättre. Visst ger en 4K kamera ännu fler pixlar i varje videoruta.

Men om du inte sysslar med avancerad videoredigering och vill lägga på videoeffekter i en studio behöver du antagligen inte en 4K kamera. Tvärtom kan det bli problem eftersom att du behöver en väldigt kraftig dator för att kunna redigera 4K-video utan att det går otroligt långsamt.

2.7K passar nästan alla fotografer. Många skulle nog klara sig lika bra på lägre upplösningar, som 1080p, men vi tycker inte att det är lika framtidssäkert.

En quadcopter med kamera som klarar 2.7K video kan du använda i många år framöver.

Kan jag styra kameran från marken?

Ja, fjärrkontrollen som har knappar för att styra kameran vertikalt.

Drönarkameran är monterad på en 3-axlad gimbal som har interna motorer. Så du kan rikta den uppåt och nedåt att behöva flytta eller rotera drönaren.

Behöver jag en smartphone eller padda?

Ja. Du behöver antingen en smartphone eller padda som hakas fast på handkontrollen.

Skärmen används sen för att se streamad video och för att styra quadcopterns avancerade funktioner med Go Appen.

Vad får du med på köpet?

Du får med allting som behövs för att flyga:

 1. Själva Phantom 3 Standard quadcoptern
 2. Handkontroll
 3. 8 propellrar (så att du har 4 st extra)
 4. Ett batteri (4480 mAH 15.2 v LiPo)
 5. Ett 8GB MicroSD-minneskort
 6. Batteriladdare som laddar fullt på ca 1 timme.

Så vad rekommenderar drönare.se?

Phantom 3 Standard är en förvånansvärt billig drönare med kamera som imponerar på alla som flyger den.

Som tur är betyder det låga priset inte att det kompromissats med kvalitén. Tillverkaren DJI har mer eller mindre blivit en standard för drönare och är för oss på drönare.se synonymt med toppkvalité.

Vi kan verkligen rekommendera den här quadcoptern av två anledningar:

 1. den är väldigt prisvärd.
 2. och den ger dig allt du behöver för att syssla med drönarfoto.

För hobbyfotografen ger DJI Phantom 3 Standard fantastisk video och fotografier från luften. Du får mycket teknik och bra funktioner till ett bra pris.

Den är ett väldigt bra val för de flesta och passar också perfekt för dig som funderar på att köpa din första drönare med kamera.

Men eftersom DJI Phantom 3 kommer i hela fyra olika versioner så hur kan du vara säker på att Standard är rätt? Att välja drönare kan vara svårt, speciellt om det är den första du köper:

Men om du är som de flesta av oss och vill ha en riktigt bra quadrocopter utan att betala en månadslön så kommer du inte bli besviken om du köper Phantom 3 Standard.

Sammanfattningsvis så finns det ingen annan drönare på marknaden som ger dig en så bra kamera för ett så lågt pris.