Vad betyder RTF, BNF och ARF byggsats?

Hitta rätt i förkortningsdjungeln

kan säljas utan motorer

När du letar i butikerna efter en byggsats eller kit för drönare och quadcopter kommer du mötas av flera olika förkortningar, oftast på engelska.

De viktigaste att känna till är Ready to Fly (RTF), Bind and Fly (BNF), Almost Ready to Fly (ARF).

Vad betyder Ready to Fly (RTF)?

RTF betyder ready to fly (klar att flyga), alltså att allting du behöver ingår i köpet (inklusive handkontrollen)

Du kan behöva ladda batterier och trycka dit propellrar men allt annat är redan monterat i fabriken. Idén är att direkt när du får hem den är den färdig att skickas upp i luften med en gång

De flesta modeller som sälj i vanliga butiker är RTF.

Vad betyder Bind and Fly (BNF)?

BNF står för bind and fly:

En BNF modell kommer utan en radiokontroll när du köper den. Du får alltså bara själva multirotorn och behöver koppla ihop den (bind) med en handkontroll du redan har eller köper.

Att hitta en BNF modell i Svenska butiker är förvånansvärt svårt. De är vanligare i utländska RChobbybutiker.

Om du ändå väljer en BNF modell så var noga att kontrollera att handkontrollen du har eller köper till fungerar med den radiostyrda modell du väljer innan du lägger beställningen.

Vilka handkontroller som fungerar för att styra den multicopter du köper är tyvärr inte lätt att veta, så det kan bli komplicerat. I den nya digitala tidsåldern räcker det inte längre att de bara kommunicerar på samma radiofrekvens, de måste också prata samma digitala språk.

Vad betyder Almost Ready to Fly kit (ARF)?

ARF betyder almost ready to fly (inte riktigt redo att flyga). Det är en "gör det själv" byggsats för drönare. Men vad som ingår i byggsatsen och hur monterad eller omonterad den är vid leverans varierar.

Räkna med att en ARF levereras utan handkontroll, men tänk på att den lika gärna komma utan motorer, flygkontrolldator eller batteri. Här kommer du behöva planera och också bygga ihop kittet själv.

Det roliga är att du kan bygga en egen unik modell från olika delar, men det är också pilligt och passar bäst för den som tycker det sånt är kul.