Test av Hubsan Q4 Nano quadcopter (H111)

superliten microdrönare och superkul att flyga

Utforska vardagsrummet eller imponera på vännerna på partyt

Hubsans minsta drönare är snabb, smidig och jätterolig i luften. Speciellt för den som vill göra trick.

I det här lilla paketet hittar du många många timmar av kul. Och den är en jättebra present.

Från propeller till propeller mäter den 4.5 cm! Q4 Nano lever upp till namnet nano quadcopter: Den passar i handflatan. Är det här en av världens minsta miniquadcopter tro?

En duktig pilot kan utforska vardagsrummet eller skrämma (och imponera på) vännerna under partyt. När vi testar den väcker den här lilla galna saken det busiga barnet i oss.

Vi gillar att den är förvånansvärt hållbar. Vi krashade flera gånger och lyckades inte ha sönder den. Hubsan har byggt Q4 Nano så att propellrarna kan hoppa loss hellre än att gå sönder. Sen kan du lätt klicka fast dem igen. Bra för oss som gärna tar lite risker och gillar att göra trick.

I vårt test imponerar Q4 Nano modell H111 både på nybörjare och erfarna piloter. Vi älskar den här quadrocoptern och har skrattar så mycket under våra testflygningar.

Hubsan x4 nano q111 drönare och handkontroll


Vem passar den?

Q4 Nano är en rolig microcopter för dig som gärna flyger mellan möbler inomhus.

Eftersom den är så liten kan du testa din skill i att navigera mellan bordsben eller altanmöbler. Den är perfekt för att utforska lägenheten eller en vindstila villatomt.

Den är också en bra present för dig som vill introducera vänner eller barnen till hobbyn.

Svårighetsnivån går att ställa in med ett reglage på handkontrollen. Det fungerar så att du kan påverka hur snabbt quadcoptern reagerar på dina kommandon: högre känslighet kräver mer koncentration och mer skill. Och vissa av de mer galna funktionerna (som flips) kräver att du ställt in högre svårighet. Så du kan både öka och minska utmaningen i flera nivåer.

Du kommer garanterat ha kul med den här minidrönaren.

Som första drönare / Nybörjare

Som första quadcopter till barnen eller vänner är H111 perfekt eftersom priset är lågt men den ger en chans att utforska hur det är att flyga och öva upp ens skill som pilot.

Den är också väldigt stryktålig så du kan göra misstag som hade fått många andra modeller att gå sönder medan Q4 Nano repar sig direkt.

Avancerade piloter

För den erfarna piloten erbjuder microdrönare en helt ny upplevelse.

För oss som är vana vid de större mer professionella modellerna är öppnas plötsligt en ny värld upp.

Testa din skill-level med att flyga inomhus mellan möbler.

Och du bär lätt med den i väskan så du kan imponera på (och introducera) dina vänner till hobbyn.

För barn?

Vissa andra recensioner på nätet påstår att det här inte är en drönare för barn men har inga bra skäl för sin åsikt.

För barn 8år och uppåt är det faktiskt en jättebra present:

Q4 Nano H111 är både hållbar och rolig att flyga så länge barnen förstår att hantera kontrollspakarna mjukt för att inte accelerera för snabbt.

Du behöver egentligen inte oroa dig för att den ska orsaka några skador inomhus eftersom den väger så lite.

Men låt barnen testa den utomhus första gången när det är helt vindstilla och se till att svårighetsgraden är inställt på nybörjare på handkontrollen.

Roliga extrafunktioner


Hur är Hubsan Q4 Nano att flyga?

Galet kul!

Q4 Nanos låga vikt gör att du kan accelerera och byta riktning väldigt fort.

Att den reagerar så snabbt på kommandon från handkontrollen gav oss möjlighet till spännande trickflygning inomhus och utomhus.

Funktionen 360-graders-flip gör det kul att utmana sig i chickenrace mot hinder och byta riktning i sista sekunden.

Och den är otroligt stabil (6-axis gyroskop) trots sin lilla storlek. Det förvånade oss och vi blev väldigt förtjusta i att den hade fördelarna hos en nano quadcopter men stabiliteten hos en större drönare.

Utomhus när det blåser lätt är det en rolig utmaning att flyga. Den här minidrönaren väger så lite att den påverkas av varje vindpust. I mer än lätt vind så gör du bäst i att flyga inomhus (men om du vill flyga när det blåser är en nanoquadcopter inte rätt modell).

För en så liten modell är den också väldigt hållbar. Vi vågade testa att ta risker och göra många våghalsiga manövrar när vi märkte att den överlevde många krashlandningar.


Vad du behöver veta om Q4 Nano

Här är de viktigaste fakta:

Lamporna fram och bak gör det lätt att hålla koll på var den befinner sig trots sin nano-litenhet. Och det går att flyga den i mörker (kul för oss som gillar att skrämma sambon i sovrummet).

Om du vill ha längre flygtid så köp till några extra laddbara batterier som du enkelt byter ut när du landat.

Det är en drönare utan kamera. Den är alldeles för liten för att lyfta den tyngden. Q4 Nano är för piloter som vill ha kul i luften utan att filma.

Den finns också i många olika färger.


Vad får jag med på köpet?

I kartongen hittar du:

  1. Hubsan Q4 Nano
  2. En fjärrkontroll
  3. Extra propellerblad (om något skulle gå sönder om du krashar in i köksbordet).
  4. Propellerskydd
  5. Laddbart 3.7V 100mAh Lipo batteri
  6. Laddkabel
  7. En bra användarmanual

Dumt nog ingår inte batterierna till fjärrkontrollen. Det känns lite snålt. Du behöver alltså köpa till 2 stycken 1.5V AAA batterier.


Inför första flygturen

Innan du flyger första gången laddar du batteriet i drönaren med hjälp av USB-kabeln (koppla in den i datorns USB-port eller använd en USB-laddare om du har en till din smartphone). När den vita led-lampan slocknar efter ca 20-25 minuter så är batteriet fulladdat.

Under tiden sätter du i batterier i handkontrollen.

Slå på både radiokontrollen och Q4 Nano med av/på-knappen som också tänder positionslamporna (de blå är framåt och röda bakåt).

De kommer nu att automatiskt synkronisera med varandra via radio, det tar bara någon sekund ( du kan behöva slå av och på båda enheterna efteråt).

Manualen beskriver det här riktigt bra.

Sen är du redo att flyga!


Så vad tycker vi om Hubsan Q4 Nano

Du får många många roliga timmar i luften med den här quadcoptern. Hubsan Q4 Nano är otroligt kul att flyga inomhus.

Även om den är otroligt liten så är den både stabil och snabb i luften. Både nybörjare och erfarna drönarpiloter älskar den.

Den enda nackdelen med en nano drönare är att den väger så lite att den kan vara svår att flyga utomhus. Ju mer det blåser desto större utmaning att flyga. Du kommer inte vilja flyga utomhus i annat än lätt vind.

Q4 Nano är väldigt hållbar och Hubsan har uppenbart satsar på kvalité. Trots många krashlandningar så har vårt testexemplar överlevt utan några synliga skador.

Så för det låga priset är det ett givet köp oavsett om det är din första miniquadcopter eller om du vill testa en helt ny flygupplevelse.