Så påverkar drönarens pris hur den är att flyga
Är dyr alltid bättre än billig?
Alla drönare är olika svåra att flyga och det beror mycket på priset. Vi förklarar varför
Visste du att en quadrocopter inte borde kunna flyga? Den är omöjlig att hålla stabil i luften! Men en avancerad mikrodator gör det möjligt: den skickar tusentals små kommandon till propellrarna.
Eftersom dyrare drönare har en bättre dator och bättre sensorer flyger de bättre än billiga. Ett högre pris gör dem ofta (men inte alltid) lättare att flyga. Inte alltid? Läs vidare så förklarar vi:
Kanske låter det helt tvärtom: Ett radiostyrt flygplan eller en radiostyrd helikopter blir ofta mer komplicerade att flyga ju mer de kostar. Men med multicoptrar är det tvärtom eftersom flygegenskaperna för en quadcopter blir bättre ju mer avancerad datorn och sensorerna är.
- Varje drönare har en inbyggd dator som hela tiden skickar olika kommandon till propellrarna för att stabilisera hur den flyger. Den använder en mängd sensorer, beräkningar och kalibereringar.
- Skillnaden mellan vilka sensorer som finns tillgängliga för datorn är olika mellan varje modell.
- Kvalitén på datorn, sensorerna och de interna datorprogrammen varierar beroende på priset.
Det här kan hjälpa eller stjälpa piloten och göra det lättare eller svårare att styra och hålla kontroll i luften:
Så hur lätt eller svår en drönare är att kontrollera i luften hänger tyvärr ihop med priset, det vill säga: hur mycket sensorerna och datorn kostar.
Här är en enkel graf som visar (utifrån vår erfarenhet) hur priset påverkar hur lätt det är ett flyga drönaren.
Skalan "Lätt att flyga" går från 0-10 och priset går upp till 12000kr. Som du ser så är modellerna som kostar runt 8000kr allra lättast att flyga men redan vid 1000kr jämfört med 400kr märks en stor skillnad.
Varför blir det svårare med de allra dyraste modellerna? Jo precis som för andra radiostyrda saker så finns det en gräns innan de börjar bli otroligt avancerade och du betalar extra för andra saker än stabilitet och lätthet att flyga.
Det här är inget argument för att alla måste lägga flera tusen kronor på en dyr quadcopter. Vi på drönare.se har flygit modeller i alla prisklasser. Vi har superkul med billiga nanoquadcoptrar och njuter av att flyga avancerade kameramodeller.
Vårt råd är istället att du gör ett medvetet val:
En billig leksaksddrönare för 300-kronor är jätterolig att flyga inomhus men också utmanande och ibland svårkontrollerad (och det är en del av charmen).
Men vår erfarenhet är att du vinner mycket på att välja en multicopter i prisklassen 1000kr till 2000kr jämfört med en riktigt billig.